Friday, October 16, 2009

Happy Diwali!


Täna tähistame Indias Diwali püha/festivali! Kui ma õigesti aru olen saanud, siis on see üks tähtsamatest festivalidest siin maal.

Lisaks Indiale tähistatakse seda kindlasti ka Nepalis. Ja kuna heal lapsel mitu nime, siis võite Diwali kohta vabalt öelda ka Dīpāvali, Dipawali ja Deepavali. Ja oh üllatust - ka festivali saamislugusid on mitmeid erinevaid.

Eelkõige on see valguse ja küünalde, sugulaste perede külastamise, ostlemise ja kingituste tegemise, vaeste aitamise, koristamise ja puhtuse püha. Mingil heal põhjusel on väga populaarne lasta taeva poole tonnide viisi ilutulestikku ja lõhata paugukaid otse keset tänavat. Diwali tähistab hea võitu kurja üle.

Kui oled Diwali ajal hea laps, pead kingitustega meeles oma perekonda ja vaeseid tänaval, teed piinlikult puhtaks need ruumis, kus elad ja mis sulle raha sisse toovad, palvetad ja tood ande jumalatele - siis saadab sind terve järgmise aasta jooksul hea õnn, jõukus ja muu positiivne.

-------------

Muljed Diwali tähistamisest järgmisel hommikul: täie tõsidusega võin öelda, et Eesti kaitseväe paukpadrunite ja imitatsioonivahenditega sõja mängimine on poisike selle kõrval, mis siin linnas eile toimus. Alates keskpäevast kuni kella 2-3 öösel kärtsus ja mürtsus kogu maa paugukatest ja ilutulestikust. See ei olnud küll nii intensiivne ja kontsentreerunud kui meie uue aasta vastuvõtmine, ent see-eest kestis järjepidevalt enam kui 12 tundi. Ja ilma naljata.
Halva kvaliteediga video, kuid hääled peaksid edasi andma seda, mis toimus. Käisime õhtul ühe Hyderabadi kõrgemas punktis oleva maja katusel välismaalastega Diwali peol.

Marko käis ringi tropid kõrvas. Tüdrukud ei saanud suurest kartusest koju, kuna majaesine oli "mineeritud" ja välkus-paukus katkematult. Niigi saastunud õhk oli lõpuks püssirohust ja suitsust läbipaistmatu. Tänavad nägid välja sellised:
Ja kõige selle juures ei mahu mulle pähe, kuidas saab õnnistuse, headuse ja küünalde püha olla samal ajal ka selline sõjatander ja rahutu möll...

Ühe põhjenduse järgi on see ainuke püha, kus ka kõige lihtsamad töölised saavad end vabalt tunda ja tähistada. Ja just nende käekiri on siis need lõputud paugukad. Jõukamad tähistavad tsiviliseeritumalt. Võta siis näpust, kuis lood on...

Happy Diwali!

No comments:

Post a Comment